Alzheimers diagnose

dependent, dementia, woman

Du er lidt chokeret. Nej, egentlig ikke. Du er blevet bekræftet i din mistanke – og det har slået dig ud. Der var jo også et lille håb om, at du tog fejl. Men nej. Din mor har fået en diagnose, der handler om demens. Alzheimers måske. Det ved lægerne ikke helt endnu. I skal da også til flere undersøgelser og tests. Men lige nu, hvor du har parkeret bilen og sidder i den, inden du stiger ud, bliver du nødt til at tage nogle dybe indåndinger.

Familien skal have besked

Du skal ind og fortælle familien, at din tanke var rigtig: Din mor – dine børns mormor, din mands svigermor – skal have at vide, hvorfor du er bekymret. Du håber også, at I kan få talt med hinanden om, hvad I skal gøre for, at din mor ikke får en svær hverdag fremover.

Lige nu er der ikke nogen grund til at gøre problemet større end det er: Din mor kan sagtens klare sig hjemme i sin egen bolig. Indtil videre. Men lægen sagde, sådan i al fortrolighed og under fire øjne, at du skal forberede dig på, at sådan vil det måske ikke være om et par år. Til den tid, må du revidere, hvad der skal ske med din mor. Det lød næsten som en dødsdom. Det var ikke ment sådan.

Tænke i nye baner

Men du fik tanken – og den tanke har fået dig til at tænke i en helt ny bane:

Måske er det bedst, hvis du får overtalt din mor til at flytte ind hos jer, sådan ovre i den afdeling, som egentlig kun bliver brugt, når I har gæster, allerede nu. Og ja, det skal være nu, så hun kan oparbejde nye rutiner i sin hverdag, inden det er for sent.

Du vil kunne give hende den selvstændighed, som hun gerne vil have, men du vil også kunne holde øje med hende og gribe ind, når sygdommen forværres. Du ved, at demente får brug for hjælp.

Mange gode hjælpemidler til demente

Du ved også, at der findes mange demenshjælpemidler, som kan afhjælpe i hverdagen: Tyngdedyner / kugledyner, robotdyr, musikpuder mv. Men du kan ikke helt se pointen i at købe dem endnu. Hvad du kan se måske bliver nødvendigt er, at du skal til at kigge på plejesenge og sengeborde til syge mennesker, som har svært ved at komme ud af sengen alene, eller som sover meget uroligt.

Det er måske for tidligt endnu at investere i den slags møbler og få dem installeret ovre i ’gæsteafdelingen’. Det ved du ikke endnu – men du finder nok ud af det snart.

Indtil videre er du den eneste person i verden, der ved, at du vil gøre alt for at din mor får en god hverdag. Om det skal være hjemme i hendes egen bolig eller hos jer, er ikke det store spørgsmål lige nu.

Lige nu er opgaven, at du kommer på det rene med din mand og dine børn om, hvad I – som familie – gerne vil gøre, når tiden kommer. Den kan komme om et år, fem år eller ti. Du vil gerne være forberedt.

Senest opdateret marts 19th, 2024 kl 09:25 pm