Angsten har mange symptomer

a person's mouth with teeth

Skærer du tænder, når du sover? Har du altid gjort det? Eller er det noget nyt, du er begyndt på, siden du blev vidne til den der forfærdelige ulykke inde i city? Nogle af os har altid skåret tænder. Vi fik forskellige mekanismer, som vi skulle sove med for at undgå at tænderne blev helt skæve. Bideskinner, små bøjler med elastikker og den slags. Det hjalp ikke. Vi skulle derfor igennem flere år med regelmæssige besøg hos tandlægen, som regulerede, drejede og sørgede for, at tænderne blev rettet ind, så vi både kunne bide og tale og smile!

Hvorfor skærer du tænder?

Så hvorfor begyndte du at skære tænder igen – efter 20 år uden tandproblemer? Det gør ondt i dine kæber. Eksperterne kalder det for kæbespændinger. Du ved godt, at det ikke er en fysiologisk lidelse, du lider af. Du ved, at det har noget at gøre med dit mentale helbred. Du ved, at du lider af en eller anden form for angst. Hvilken? Ja, det skal du finde ud af i samarbejde med en dygtig behandler. Måske en psykoterapeut eller en psykolog.

Traumatiske oplevelser

Grunden til, at du er begyndt at skære tænder igen, har måske noget at gøre med, at du har været udsat for flere forskellige traumatiske oplevelser, som du slet ikke har kunnet håndtere. Sådan rent psykisk. Først var der dødsfaldet. Din onkel. Det kom som et lyn fra en klar himmel. Derefter var der meddelelsen om din kæreste, som var udsendt: Han er såret og bliver sendt hjem. Så kom der uheldet, hvor en bil væltede dig midt på gaden. Du slog dig. Bilisten blev meget forskrækket, fordi han ikke nåede at bremse i tide. Klovn.

Du har flere situationer dagligt, hvor du oplever, at du bliver bange. Og ja, måske kalder de det for generaliseret angst, fordi den rammer dig i forskellige situationer, måske kalder de det for agorafobi, fordi du bliver bange, når du opholder dig i offentlige rum.

Hvilken slags angst har du?

Du bliver nødt til at finde ud af, hvad det er for en angstlidelse, du døjer med. Ellers får du ikke et normalt og velfungerende hverdagsliv. Er det måske ikke det, du helst vil have? Et normalt liv, hvor angsten ikke får lov til at styre – men hvor glæden og kærligheden får lov til at være elementerne, der betyder mest i dit liv?

Ja, jeg spørger bare. Eller nej, det er løgn. Jeg spørger fordi, hvis du har en angstlidelse, så skal du ikke – aldrig – tro, at du er den eneste i verden. Mange mennesker har den samme lidelse, som dig. De viser dig det bare ikke. Måske fordi de er ved at komme igennem et langt forløb med angst behandling hos en psykolog. Måske fordi de lærer nye teknikker, som kan hjælpe dem i deres daglige liv.

Det vigtige her er ikke, at du får sat en etikette på din angstlidelse. Fx ”Generaliseret angst” eller ”Panikangst”. Det vigtige er, at du indser, at du har brug for hjælp til at bekæmpe angsten, så du kan få et godt og balanceret liv i fremtiden.