Miljøet og emballagen

Pas på miljøet

Når du går i supermarkedet for at købe ind til middagsmaden, hvilke afdelinger går du så først hen til? Altså jeg mener ikke, om du går hen til køleskabet med yoghurt eller frosne grøntsager. Det, jeg mener, er, om du går direkte hen til afdelingen, hvor de sælger økologiske produkter, eller om du er på udkig efter ugens tilbud. Går du hen til økoafdelingen? Så vil du helt sikkert finde en masse produkter, som er friske og godt pakket ind. Det er lækre produkter, og du kan godt lide, at der er lidt mere smag i dem. Du kan også godt lide tanken om, at du støtter et lille landbrug, som leverer varer, der er produceret ikke så langt herfra.

Bæredygtig indpakning?

Men har du tænkt på, at mange af de økologiske produkter ikke er emballeret i miljøvenlig emballage? Det sker ret ofte, at jeg ser øko-produkter, der er pakket ind i emballage, der slet ikke har noget med miljøvenlighed at gøre. Det er en skam. Naturligvis kan jeg ikke forvente, at en lille producent af fx pastinakker er klar til at kunne pakke sine produkter ind i miljøvenlig emballage. Han kæmper muligvis en vild kamp for at overleve med sit økologiske, lille landbrug. Her kan du læse mere om miljøvenlig og bæredygtig emballage.

Det frie valg

Men hvorfor i alverden kan supermarkedet, som køber producentens produkter, ikke sørge for, at jeg så får et valg: Jeg kan selv vælge, hvilken pastinak jeg vil købe og lægge den i en pose, der enten er lavet af genbrugspapir eller i en af de der poser af genbrugsplast, som man kan få? Der sker nemlig ofte det, at supermarkederne køber produkterne. De fragter dem ind til forretningen. De pakker dem ned i emballage, der ikke altid tager hensyn til miljøet. Det gør mig vred, når jeg ser det. Og desværre ser jeg det ofte. Og selv om jeg gerne går på nettet for at give en god rating for en butik, jeg har handlet i, så bliver det sværere og sværere for mig at give en opadvendt tommelfinger til mange supermarkeder.

Så jeg vil gerne slå på tromme, for at vi som forbrugere gør mere ud af at beklage os – på en venlig, men bestemt måde – til supermarkedets afdelingschef, når vi ikke kan finde miljøvenlig emballage på de økologiske produkter, som vi gerne vil købe. Jeg ved godt, at det kan være irriterende at skulle være den sure og utilfredse kunde. Især når vi er trætte og har travlt med at skulle hente børn, lave mad og sørge for, at alt fungerer til den næste, travle dag.

Ansvarsbevidste emballageleverandører

Men stop her: Bliver vi ved med bare at acceptere, hvad der bliver serveret for os, så kommer vi ikke videre. Vi bliver bremset i en udvikling, som vi er inde i. En god udvikling. En udvikling af bevidstheden om, hvad det vil sige at leve bæredygtigt. Og ja. Et lille slag for miljøvenlig emballage kan vi godt finde energi til at tage. Måske blot en gang om ugen. Det er godt nok. Vi skal bare være konsekvente – indtil vi ser forandringen. Et af de firmer, der er gået forrest i at levere alle former for emballage er Jakodan i Kolding.

Senest opdateret februar 28th, 2023 kl 07:43 pm