Brandsikring af kulturarv

white printer paper on brown wooden table

Har du nogensinde været på Frilandsmuseet? Her kan du se gamle bygninger. Gårde og husmandssteder. Du kan opleve, hvordan de fleste danskere levede for et par hundrede år siden. Få et indblik i deres liv. Måske har du oplevet noget lignende på byens museum. Du fandt ud af, hvordan de trange kår var, som københavnerne levede under i begyndelsen af 1900-tallet. Du har måske set montrer med gamle breve eller bøger på udstillingen. Måske har du fået en god oplevelse på et museum for moderne kunst?

Museer bruger ofte Inergen

Uanset hvilket museum eller hvilken udstilling du har besøgt, så har du sikkert ikke tænkt over de foranstaltninger, som administrationen har måttet foretage for, at du kunne få en god og sikker oplevelse. Du har ikke tænkt over, at der har været diskrete anlæg til brandslukning med Inergen. Du har ikke tænkt over, at en ildebrand kan bryde ud. Du har nydt udstillingen og oplevelsen. Heldigvis har du haft en god oplevelse. Og heldigvis skulle du ikke flygte fra flammer og flyvende gnister.

Nej vi tænker ikke over det til hverdag. Men faktisk er sikkerhed imod ildebrande et stort element i vores hverdag. Hver eneste gang du sidder på en café eller spiser på en restaurant, så er der nogen, der har skullet sætte et eller andet rumslukningsanlæg op. Du lægger nok ikke mærke til, at der er sådan et anlæg – heller ikke på hotelværelset, som du bookede. Men det er der. Og det skal være der. På museet, i hotellet, på restauranten.

Rumslukningsanlæg der virker

Mange af disse faciliteter vælger at få installeret rumslukningsanlæg, som anvender Inergen, fordi de ved, at Inergen er ufarligt for mennesker. Og skulle det uheldige ske, at der virkeligt bryder brand ud, så er brandslukning med Inergen altså det mest effektive. Det vil ske så hurtigt, at du, som gæst, slet ikke opdager ildebranden. Du vil måske blive bedt om at gå udenfor bygningen. Og måske kan du mærke, at du har lidt åndedrætsbesvær, når du gør det.

Det er fordi Inergen sænker rummets iltindhold, så branden, der er i udbrud, kan blive slukket hurtigt. Efter kort tids venten, hvor der bliver luftet ud i det rum, hvor ilden brød ud, kan du så vende tilbage til rummet. Ok, du får sikkert ikke serveret det samme måltid igen. Men du får lov til at fortsætte oplevelsen, dér hvor du måtte slippe den. Og du slap med forskrækkelsen over at høre, at der var ildebrand.

Og det skal du selvfølgelig være glad for. En forskrækkelse kan vi leve med. Et brandsår kan det tage årevis at komme af med, hvis det overhovedet lykkes.

Hellere forsigtig end skadet

Nu skal du selvfølgelig ikke være bange for, at der vil bryde brand ud overalt, hvor du kommer på museer, offentlige bygninger, restauranter eller caféer. Du ved nu, at du kan være sikker i disse bygninger, fordi de anvender gode rumslukningsanlæg.

Og ja, til dit sidste spørgsmål om, hvad Inergen egentlig er, kan jeg fortælle dig, at det er en luftart, der består af flere forskellige luftarter, der findes naturligt i atmosfæren. Det er mængden af hver luftart, der bevirker, at Inergen er så effektivt til brandslukning.

Senest opdateret august 2nd, 2023 kl 09:31 pm