Grej fra byggemarkedet

selective focus photography of man using angle grinder

I har været på en herlig sommerferie. I inviterede alle jeres børn og deres ægtefæller eller partnere og deres børn med. Til en badeferie nede i syden. Det var skønt at være sammen alle sammen og at tale med svigerbørnene og børnebørnene. Det var også skønt at være den gavmilde bedstefar, der ikke havde noget imod at spendere på is til ungerne og drinks til de voksne. Men nu er det slut. Det var en uge, der blev pakket med skønne minder. Nu skal du i gang med det store projekt ude i jeres køkken. Der er en ret stor bordplade af træ. Og den skal slibes og lakeres, så den kan fremstå som ny igen.

Handy med hænderne

Du har hænderne godt skruet på dig, så det burde ikke være et problem, når du bare lige kan komme forbi den lille hurdle, som du står overfor lige nu: Du har smidt din gamle slibemaskine ud. Det gjorde du lige inden sommerferien – og selvfølgelig glemte du alt om det. Det betyder, at du nu skal bruge tid på at tage hen til den der trælast for at se på slibemaskiner. Eller båndpudsere. En båndpudser vil måske være mere praktisk, fordi den er nemmere at holde og bruge. Og så kan den fås med forskellige profiler, så du også kan lave den der sprosse i vinduet oppe på kvisten. Det er du lidt i tvivl om, så du vil gerne have en eksperts gode råd og tips.

Det gode værktøj

Du ved i forvejen meget om værktøj fra Dorch & Danola. Du holder da også dit værksted i orden. Hammere, skruetrækkere, tange mv hænger fint på ræd og række i dit værksted. Du har bygget dine egne reoler til de større maskiner. Fx boremaskinen, der ligger i en fin ’kuffert’. Det ærgrer dig, at du glemte, at du havde kasseret den gamle slibemaskine. Du var jo så parat til at hente den, for at komme i gang med at slibe køkkenbordet. Din hustru er taget ind til en veninde og ville nok værdsætte, at hun bliver fritaget for støv og larm. Men sådan bliver det ikke. Hun må finde sig i, at en ny båndpudser bliver taget i brug i morgen. Du skal nemlig først hen og købe en ny. Og det bliver du nødt til at gøre nu. Lige nu, hvor du har energien.
Henne i trælastens værktøjsafdeling har de et hav af forskellige båndpudsere. Der findes nogle, der automatisk opsamler støv. Der findes adskillige, der ikke larmer så meget. Og så findes der en båndpudser, der kun skal oplades, fordi den er batteridreven.

Selv fugepistoler skal vælges med omhu

Hvilken en skal du vælge? Det er ikke helt så nemt som at vælge en billig fugepistol! Du får fat i en ekspedient, som du håber, kan hjælpe dig. Det kan han ikke. Han er totalt uerfaren og også meget ung. Du beder ham om at finde en kollega, der ved noget om båndpudsere og slibemaskiner, så du kan få svar på dine spørgsmål. Det gør han. Og ja, den mere erfarne ekspedient fortæller dig alt om den slibemaskine, som du faktisk har udset som den bedste.

Det med fugtighed

I er lige trådt ind i entreen. Der er en mærkelig lugt. I har været væk i mere end en måned. I sommerhus. Men den der lugt af mug er ret kraftig – og usædvanlig. Hvad er der sket? Du beder din viv om at bære din kuffert op i soveværelset, imens du går ned i kælderen for at tjekke, om der er noget galt. Det virker nemlig, som om lugten af mug kommer derfra.

Hun sukker dybt. Er træt, men nikker. Det skal hun nok. Du går ned i kælderen og kan ikke rigtigt se, at noget er galt. Du tænker, at den mugne lugt måske har noget at gøre med at huset har været låst og lukket i mere end en måned. Derfor blive alle vinduer åbnet, så I kan lufte ud. Det hjælper lidt. Men faktisk ikke så meget. I sætter jer på terrassen. Det er en vidunderlig aften. Derude kan I heller ikke lugte mug.

Få fat i en fugtighedsmåler

På et tidspunkt – sådan ved 22:30-tiden er du for træt. Du går i seng. Og falder i en dyb søvn. Men du vågner ved tre-tiden. Det er lugten af mug, der vækker dig. Du har en hamrende hovedpine. Du går ned i kælderen for at tjekke endnu en gang. Kan ikke se noget. Men du tager en beslutning. Du bliver nødt til at ofre din sidste fridag på at komme til bunds i mysteriet om mug. Du skal derfor have fat i en fugtighedsmåler – se her. En af de kraftige, der kan måle, om der måske er et lækket vandrør i en væg. Og ja, derfra skal du jo så handle. Konstaterer fugtighedsmåleren, at der er et læk, så skal det jo repareres. Det betyder udgifter til både blikkenslager og udgifter til murematerialer. Men det kommer også til at betyde total renovering af kælderen. Murerarbejdet kan du selv stå for. Men blikkenslagerarbejdet vil du gerne have en professionel til at udføre.

Du går tilbage i seng. Fortæller din hustru, at du ikke forstår det. Falder i søvn igen. Næste dag tager du hen til byggemarkedet, for at købe en fugtighedsmåler. Og du køber den bedste på markedet. Får da også 10% rabat. Fedt. Du køber også en afstandsmåler, så murerarbejdet kan blive udført professionelt. Det har altid været et irritationsmoment for dig, ikke at have sådan en, når du arbejder med mursten. Og det kommer du helt sikkert til, hvis en af væggene i kælderen skal væltes.

Nu skal der måles

Du kommer hjem med både fugtighedsmåler og afstandsmåler i dine poser. Først lader du fugtighedsmålerens batteri lade op. Det tager ikke så lang tid. Dernæst går du ned i kælderen. Og ja, der er virkeligt fugtigt inden bag en af væggenes tapet. Du kan faktisk pille det af med fingrene. Du kan se store plamager af mug og skimmelsvamp. Du ved, at du skal i gang med et større projekt. Men hellere nu end om en uge. Det kan komme til at blive for dyrt. Spørgsmålet er, om dit forsikringsselskab vil dække nogle af de omkostninger, du vil få.

Senest opdateret november 13th, 2023 kl 04:38 pm