Dansk klima hårdt ved huse

Det danske klima kan godt være barsk på visse måder, og det gælder i hvert fald i store dele af det vestlige Jylland, hvor vind, salt og sand kan være meget hårde ved bygninger, der ligger tæt ved Vesterhavet. Det måtte jeg sande allerede året efter, at min kone og jeg havde købt et sommerhus ganske tæt ved havet i nærheden af Blokhus. Huset er bygget i mursten, så det er ikke ydervæggene, der bliver præget af det barske vejrlig på de kanter. Men vinduesrammerne havde taget synlig skade, da vi sidste forår kom op til huset for første gang efter vinteren.

Jeg kunne godt se, at jeg snarest skulle i gang med at male vinduer, så da vi var hjemme igen, tog jeg ind i den farvehandel, hvor jeg plejer at handle, for at købe noget maling eller træbeskyttelse til sommerhusets vinduer. Jeg fik gode råd om, hvordan sådan nogle trævinduer fra Storke bedst beskyttes mod vejr og vind, og jeg købte maling for en mindre formue.

Der gik flere weekender med det ret omfattende malerarbejde, for den gamle maling skulle slibes af, før jeg kunne begynde med at grunde og derefter male vinduerne, som skulle have flere gange.

Heldigvis var træet i rammerne sundt nok, så det var ikke nødvendigt at skifte nogle af vinduerne ud, men vi skal nok ikke regne med, at de holder alt for mange år endnu. Når det bliver aktuelt, vil jeg overveje at skifte til alu-vinduer, som ifølge mine naboer deroppe er langt mere modstandsdygtige.