Personlighedstest og LEGO?

Lego Star Wars C3-P0 behind Stormtrooper toys

Alle ved, at vi skal tale pænt og være venlige overfor hinanden. Især på arbejdspladsen, hvor kollegaerne altid er søde og rare at være sammen med. En venlig tone og en omgangsform, der viser respekt for, at vi er forskellige, er den rigtige indgang til et godt teamsamarbejde. Det ved alle. Men ved alle også, hvad et godt teamsamarbejde er? Og hvad er et godt team egentlig? Et godt teamsamarbejde kendetegnes nemlig ikke kun ved, at I har en venlig og rar kommunikation imellem hinanden.

Personlighedstest

Et godt teamsamarbejde kendetegnes faktisk også ved, at I gensidigt accepterer, at der vil opstå konflikter imellem jer – og sammen får dem løst! Det kræver ofte, at vi kender hinandens personligheder, og her er en professionel personlighedstest ofte en god ide.

En venlig omgangstone kan være det, der får jeres teamsamarbejde til at udvikle sig. Men den kan så sandelig også være bremsen for det. Det er nemt nok at tale venligt til kollegaerne. Det er meget svært at fortælle dem, at de gør noget, der provokerer dig og som får dig op i det røde felt. Kan du fortælle dem, at de provokerer dig – på en pæn og venlig måde – så er du godt på vej til at udvikle et endnu bedre teamsamarbejde. Når tingene bliver sagt med respekt for andre mennesker, så lytter de altså. Venlige floskler, som du i virkeligheden ikke mener, bliver oftest også overhørt.

Hvordan kommer LEGO ind?

Mennesker har jo denne formidable evne: De kan høre, når du mener, hvad du siger – eller skriver. Og de kan skelne imellem det, du mener, og det, du ved, at du bør skrive eller sige, så den venlige omgangstone opretholdes! Jo, det er en hårfin balance, som du lærer at holde efterhånden, som din erfaring vokser.  Vidste du, at der er udviklet metoder, der bruger LEGO i den sammenhæng? Det er der, og det benævnes LEGO Serious Play – se her.

Nogle mennesker kan finde ud af det lige med det samme – altså det der med at overholde reglerne for godt teamsamarbejde. Andre har sværere ved det. De, der har svært ved det, skal have hjælp. Og her skal du tage ansvar for, at de får hjælpen. Du skal naturligvis ikke skrive deres e-mails. Du skal heller ikke være belærende. Du skal svare på deres spørgsmål, når de henvender sig til dig. Og gør det på en intelligent måde, som får dem til at reflektere lidt dybere, når de skriver den svære e-mail. Det er den bedste måde at få dem med ind i et godt teamsamarbejde.

Teams og teambuilding

Og ja, til dit spørgsmål om: ”Hvad er et godt team?”, er der kun et svar: Et godt team er et hold mennesker, der samarbejder, men som også accepterer, at I er forskellige og udtrykker jer og kommunikerer på forskellige måder. Et godt team er derfor et hold mennesker, der giver plads til eventuelle konflikter eller uenigheder. Det er et hold mennesker, der sammen løser op for konflikterne og finder løsninger, der er acceptable for alle. Dermed ikke sagt, at et godt team altid finder de bedste løsninger, selvom det ofte er resultatet. Nej, det kan godt være, at teamet finder andre svar på problemer og konflikter, som bliver objekt for videre teambuilding. Og det er meget værdifuldt, fordi I har bevist, at I vil gerne samarbejde.

Senest opdateret april 3rd, 2024 kl 03:15 pm