Trivsel mod stress?

man in white dress shirt sitting beside woman in black long sleeve shirt

I en verden, hvor stressniveauerne synes at sætte nye rekorder, og arbejdsdage ofte strækker sig længere end solens rejse over himlen, kunne trivsel på arbejdspladsen let blive arkiveret under “nice to have” frem for “need to have”. Men hvad hvis jeg fortalte dig, at nøglen til ikke bare at overleve, men trives i denne hektiske verden, kunne ligge i noget så simpelt (og sjovt) som humor? Rune Green, en mand, der har gjort det til sin mission at bringe latter til arbejdspladser, har nogle tankevækkende pointer om, hvordan humor kan være lige præcis det værktøj, vi har brug for.

Trivselsmagi gennem humor

Lad os starte med at slå fast: Trivsel og humor er som peanutbutter og gelé – de hører bare sammen. Rune Green påpeger, at i et arbejdsmiljø, hvor humor blomstrer, er der en naturlig øget følelse af lykke og tilfredshed. Det skyldes, at latter udløser endorfiner – vores krops egenproduktion af lykkepiller. Men det stopper ikke her. Humor fungerer også som et bindeled mellem kollegaer, hvilket styrker relationerne og skaber et mere sammentømret team.

Hvem har ansvaret for trivslen?

Det er let at pege fingre og sige, at ledelsen har hele ansvaret for medarbejdernes trivsel på arbejdspladsen. Og ja, ledelsen spiller en kæmpe rolle i at sætte rammerne for et trivselsfremmende miljø. Rune Green nævner eksemplet med Johannes Povlsen fra Vestas, der med sine daglige gåture på fabrikken ikke kun viste sin tilgængelighed, men også sit oprigtige ønske om at forstå og værdsætte sine medarbejderes arbejde og velbefindende. Denne type lederskab er guld værd, når det handler om at skabe trivsel. Men trivsel er en holdindsats – alle på arbejdspladsen har et ansvar for at bidrage positivt til arbejdsmiljøet.

Humorens rolle i trivslen

Rune Green understreger, hvordan et muntert arbejdsmiljø kan være et tegn på god trivsel. Når vi trives, er der plads til sjov og ballade, fordi vi har det overskud, der skal til, for at tage og give af de humoristiske indspark. Det er værd at bemærke, at humoren også skal være inkluderende og aldrig gå på kompromis med respekten for den enkelte. Der er en fin linje mellem sjov og sjikane, og den skal navigeres med omhu.

Humor som trivselsforstærker

Men hvordan kan humor så forstærke trivslen konkret og dermed øge den følte arbejdsglæde? Ifølge Rune Green er nøglen i, hvordan humor hjælper os med at håndtere udfordringer og stressende situationer. Humor kan være en måde at lette på trykket, en ventil, der tillader os at grine af de absurditeter og udfordringer, vi står overfor. Det skaber en følelse af fællesskab, når vi kan le sammen om det, der ellers kunne have været en kilde til frustration eller angst.

Trivsel kræver indsats fra alle

Det er vigtigt at huske, at trivsel på arbejdspladsen ikke er noget, der bare sker. Det kræver en indsats fra både ledelse og medarbejdere. Vi skal alle være villige til at åbne op, byde ind med humor og tage imod den, når den kommer fra andre. Som Rune Green så fint illustrerer med anekdoter fra det virkelige liv, er det gennem disse daglige interaktioner, at trivslen næres og vokser.

Afsluttende tanker

Trivsel på arbejdspladsen er fundamentalt for ikke bare medarbejdernes velvære, men også for virksomhedens succes. Rune Greens indsigt i, hvordan humor kan spille en central rolle i at skabe et trivselsfremmende miljø, er en påmindelse om, at arbejde og glæde langt fra er gensidigt udelukkende. Så næste gang du føler dig nede eller stresset på jobbet, overvej måske at lette stemningen med en god vittighed eller et muntert indslag. Hvem ved? Det kunne være nøglen til ikke bare din egen, men hele dit teams trivsel.