Vejret og advokathjælp

Min svigerfar var en klog mand. Han havde en eller anden helt utrolig evne til at investere i land, som efter få år ville blive værdifuldt. Ofte så købte han et stort stykke land, som han regnede med, at kommunen senere hen ville inkludere i deres kommuneplan, og derefter ville de ekspropriere dele af hans ejendom, fordi der skulle lægges infrastruktur. Fx skal der anlægges veje, der skal lægges el og kloaksystem mv. Derefter, kunne ejendommen udstykkes til, mindre lodder og folk kunne købe en grund, som de kunne bygge huse på. Det var på den måde, at min svigerfar byggede sin formue op.

Velhavende

I dag er han en meget velhavende – og gammel – mand. Men han kan godt lide at fortælle gode historier fra, dengang, hvor han var meget aktiv inden for ejendomshandel. Han fortæller tit en historie om en grundejer, der havde købt et stykke land, hvortil der endnu ikke var udlagt infrastruktur. Manden havde så selv bygget den fornødne infrastruktur. Han havde formået at sælge nogle grunde og vejen, han havde fået etableret, blev betegnet som en fælles privatvej.

Vejret og privat vej

”Fælles privatvej” er et begreb, man bruger inden for vejret. Du kan også være heldig at se skilte i nogle områder, hvorpå der står ”Fælles privatvej”. Det er – kort forklaret – en vej, der giver grundejere adgang til deres grunde eller boliger – uden at vejen sådan er registreret på kommunens matrikelkort.

Nå, men, historien går såmænd bare ud på, at den her mand, som købte området og anlagde vejen, havde beholdt den bedste, lille grund på området til sig selv. Han havde vist haft en plan om at ville bygge en kæmpe villa på den. Men det blev ikke til noget.

Dygtige advokater

Efter nogle år, så blev nogle af de andre grunde solgt, og en af dem blev solgt til en aktiv mand, som faktisk købte nabogrunden til mandens egen. Den aktive mand byggede et hus og satte hegn op. Men hegnet spærrede vejen for adgange til den oprindelige ejers grund. Og det afsted kom en del konflikter. For at gøre en lang historie kort så endte de to naboer i retten. De havde begge to dygtige advokater til at køre deres sag for sig. Og det endte med, at den nye grundejer måtte pille den del af hegnet ned, som spærrede for den oprindelige grundejers adgang til hans grund. Det havde været en lang sag og et stort samtaleemne i hele området. Alle kendte til historien og grinte lidt ad den. Det førte faktisk til, at de andre grunde, som endnu ikke var blevet solgt, faldt gevaldigt i pris. Den oprindelige grundejer gik fallit.

Jeg ved sådan set ikke, hvorfor min svigerfar ynder at fortælle os den historie. Måske fordi grundejeren var en af hans store konkurrenter. Måske fordi han vil fortælle os, at vi skal passe på og undersøge alle forhold grundigt, inden vi selv kaster os ud i handel med fast ejendom.
Heldigvis er der siden da kommet så mange love og reguleringer på det område, at vi føler os fuldkomment trygge, hvis vi bare har en god advokat med os ind over, når vi skal handle.

Senest opdateret marts 7th, 2023 kl 04:24 pm