Som forholdsvis ny træner for elitegymnasterne blev jeg overrasket over og ked af at konstatere, at en del af de unge gymnaster allerede havde problemer med deres led. Børn og unge mennesker, som dyrker gymnastik på et højt plan, har tendens til at overstrække leddene og belaste leddene til det yderste. Hvis man som træner ikke er opmærksom på, hvor gymnastens fysiske grænser er, men bare opfordrer til endnu flere grænseoverskridende fysiske øvelser, er man en dårlig træner. Det har jo aldrig været meningen, at et barn eller ungt menneske skal leve resten af sit liv med slidgigt i leddene, bare fordi han eller hun dyrker elitegymnastik.

Derfor besluttede jeg mig hurtigt for at sætte ind med forebyggende tiltag forstået på den måde, at jeg var meget opmærksom på gymnasternes øvelser og opmærksom på, om de overbelastede deres led, når de trænede. Flere af gymnasterne havde fortalt mig, at de tog smertestillende medicin inden træningen og inden opvisningerne, og den tendens ville jeg have udryddet.

Min gode ven Klaus er fysioterapeut og driver sammen med en kiropraktor en klinik, hvor de har specialiseret sig i behandlinger af slidgigt, de behandler dagligt unge mennesker, som har dyrket ekstremsport, og voksne, som gennem tiden har glemt at tage hensyn til kroppens formåen og derfor lider af slidgigt, som er meget smertefuldt. Jeg aftalte med Klaus, at han en aften skulle komme og fortælle mine gymnaster om de risici, der er forbundet med gentagne gange at overbelaste kroppen.

Hans foredrag satte tankerne i gang hos mit elitehold.