Vikingerne

Vidste du, at vikingerne faktisk er dem, som lagde fundamentet til Rusland som stat? Jo, det er rigtigt nok. Det er bare ikke så kendt. Men det forholder sig, nemlig sådan, at Rus betyder ”Roer” – altså én, der ror en båd. Ordet er oprindeligt finsk og var deres benævnelse for svenskere (”Ruotsi”). Og det var lige præcist det, de svenske vikinger gjorde. De roede sig ned gennem Europa ned til det østlige Middelhav. Undervejs slog de sig ned i den by, som vi i dag kender som Kiev i Ukraine. Herfra dannedes det russiske imperium.

Istanbul

At nogle af vikingerne så forvildede sig ned til Istanbul og blev lejesoldater for den byzantinske kejser, er noget andet. Der går i øvrigt en sjov historie om, at de på et tidspunkt gik i strejke, fordi kejseren ikke ville give dem lønforhøjelse. Da de strejkede, smed han dem ud af Byzantium og sendte dem tilbage til Kiev. De havde et brev med sig til lederen der, hvori kejseren af Konstaninopel bad den russiske fyrste om ikke at sende vikingerne tilbage. ”De er nogle ballademagere, der ikke tager deres metier alvorligt”, skrev han.

Vikinger som teambuilding?

Jeg kan fortælle dig denne historie, fordi det er noget, jeg har lært via det teambuilding ⓘ kursus, vi var på i sidste uge. Det var en af de sjoveste dage i mit liv på den arbejdsplads. Vi skulle lave mange forskellige teambuilding aktiviteter, og én af dem var faktisk at bygge en bro, så en båd kan trækkes over på land, og videre ned til den næste flod. For det var den måde, vikingerne kom fra Skandinavien ned til Sydøsteuropa. Vi blev også udsat for forskellige prøver.

Bl.a. skulle vi prøve at kaste med en tveægget økse. Det er ikke så nemt som det ser ud til på film. Det kræver noget styrke og færdighed. Jeg ved ikke, hvor længe, man skal træne for at kunne ramme et mål. Men jeg er sikker på, at vikingerne har trænet meget. Men de har altså også kunnet ⓘ arbejde sammen. Det her med at slæbe en båd over bakker og bjerge for at komme videre ned sydpå kræver, at man parerer ordrer, og samtidigt har noget råstyrke. Så de har sikkert både trænet for at få styrke og for at lære, at hver mand har sin plads på holdet. Og at den plads skal man passe på ellers, så fungerer holdet ikke, og det kan være skæbnesvangert.

Sjov og effektiv læring

Det var rigtig lærerig og sjov teambuilding. Jeg er sikker på, at arrangørerne har lavet ualmindeligt meget research, inden de har konstrueret de forskellige aktiviteter. Det var jo ikke kun konkurrencer baseret på kræfter, det var i høj grad også konkurrencer baseret på opfindsomhed, omtanke, problemløsning og teknisk og fysisk kunnen. Respekt til arrangørerne.
Jeg kunne godt lide at vide, hvor længe det har taget dem at udvikle de forskellige aktiviteter og få skrevet manuskripter ned til alle de historier, de fortalte os undervejs. Måneder? År? Jeg får ikke svar på de spørgsmål. Men jeg er blevet en del af et meget bedre team.